Aantrekkelijk gebied

Caumerbeek Zichtbaar Natuurlijk

3590

Aantrekkelijk en overal zichtbaar: zo is de Caumerbeek weer! Vroeger slingerde de Caumerbeek door heel Heerlen. Begin jaren zeventig werd ongeveer acht kilometer van de beek overkluisd en daardoor aan het zicht van Heerlen onttrokken. Alleen het gedeelte vanaf de Corisbergweg (hier ontspringt de beek in de kelder van hoeve Horicherhof) tot aan Palemig is dan nog zichtbaar. Gemeente Heerlen en Waterschap Roer en Overmaas hebben de gehele beek weer zichtbaar gemaakt in Heerlen.  Sinds 2010 wordt gewerkt aan het project Caumerbeek Zichtbaar Natuurlijk.

Aantrekkelijk gebied

Het beekdal is opnieuw ingericht en aantrekkelijk gemaakt over een lengte van ongeveer acht kilometer. De beek is weer zichtbaar in Hoensbroek, Rennemig, Beersdal en Palemig.  Er kan volop genoten worden van de mooie beek. Het is een aantrekkelijk gebied voor wandelaars en fietsers vanwege de nieuw aangelegde wandel- en fietspaden. Ook natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: de flora en fauna die bij het Caumerbeekdal horen keren terug. Water trekt namelijk nieuw leven aan zoals vogels, vlinders en kikkers.

Doelstellingen project

De redenen om de beek weer zichtbaar te maken zijn: betere waterkwaliteit in de Caumerbeek en Geleenbeek (de Caumerbeek mondt uit in de Geleenbeek), betere werking van de rioolwaterzuivering, stimuleren flora en fauna en bieden van meer recreatiemogelijkheden.